Adamson-Eric – Viron oma visionääri taiteilija

Adamson-Eric aloitti opiskelut Tarton yliopistossa oikeustieteellisessä tiedekunnassa 1920, mutta jo vuonna 1923 hän oli opiskelemassa Berliinissä Charlottenburgin taidekoulussa. Oikeustiede ei häntä kiinnostanut vaan veri veti taiteen maailmaan. Berliinistä hän jatkoi opintojaan Pariisin taidekouluissa ja edelleen useissa taidekouluissa ympäri Eurooppaa. 

Ensimmäiset hänen maalauksensa olivat esillä Tallinnassa uuden taiteen näyttelyssä 1925. Tuota näyttelyä voidaan pitää hänen läpimurtonaan Viron taidemaailmassa.

Useita näyttelyitä Suomessa 

Taiteilija Adamson-Eric teki useita matkoja myös Suomeen ja ensimmäinen näyttely, jossa hänen töitään oli esillä oli Suomessa 1929. Ateneumin taidemuseo osti hänen teoksensa Siuts Barbaruksen muotokuva kokoelmiinsa. 

Taitelijan oma näyttely oli Helsingissä Strindbergin galleriassa 1936. Esillä oli taitelijan töitä vuosilta 1929 – 1936. Suomen valtio osti häneltä maalauksen Talvinen Tallinna vuodelta 1935. 

adamson

Vuonna 1938 hän teki pitkän loma- ja työmatkan Suomeen Klippulaan. Tuolta matkalta oli tuliaisina runsaasti uusia teoksia eri materiaaleista.

Monipuolinen lahjakkuus

Taiteilijan luomisvoimaa kuvaa hänen monipuolinen tuotanto. Museon tiedottaja Kersti Kroll kertoi, että voidaan tulkita myös niin, että Adamson-Eric kokeili omia rajojaan. Hänen tuotannossaan on erillisiä jaksoja : öljyvärimaalausta, grafiikkaa, akvarelleja jne. Näissä kaikissa eri tyyleissä taitelija osoitti lahjakkuutta. Uteliaana hän myös kokeili eri materiaaleja. Samaan aikaan hän oli valovoimainen taideteollinen muotoilija. 

Oikeastaan hänessä oli samassa persoonassa monta eri taitelijaa. Siksi häntä ei ansiotta kutsuta Viron monipuolisin taiteilija, kiteytti Kroll. 

Sopivan pieni museo

Varmaa Museo on Lühikese jalan porraskujalla keskiaikaisessa talossa. Kuja on lyhin reitti Ala-kaupungista Toompealle, parin minuutin kävelymatkan päässä Raatihuoneentorilta. Museo on kujan alussa, Raatihuoneentorilta tultaessa vasemmalla puolella. Museon kohdalla otsikkokuvassa näkyvä kyltti. 

Museo alakerrassa on näyttelysali, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Kesäisin on auki myös romanttinen sisäpihan puutarha. Toisessa kerroksessa taiteilija Adamson-Ericin pysyvä näyttely. 

Alakerrassa on myös pieni museon kioski, jossa myynnissä taiteilijaan liittyvää materiaalia. Erityisesti kannattaa mainita Adamson-Ericin myyttisistä eläinhahmoista käsityönä tehdyt upeat hopeakorut, joita myydään ainoastaan museossa. Korujen hinnat ovat 1000 EEK (64 ) molemmin puolin. 

Museo on sopivan pieni lyhyeenkin vierailuun. Vaikka päiväristeilyllä voi viivähtää kiintoisassa näyttelyssä esimerkin tunnin verran ja ihastua! Toisaalta huomaamatta saattaa aikaa töitä ihastellessa parikin tuntia.